11.4 C
Прага
Воскресенье, 5 мая, 2024
More

    Новости

    Najvyšší súd Nemecka rozhodol: Nemecké mestá zakážu diesely!

    Nemecký Spolkový správny súd v Lipsku včera rozhodol v prospech nemeckej radnice o zákaze prítomnosti znečisťujúcich dieselových vozidiel. Rozhodnutie tvrdo zasiahne zostatkovú hodnotu viac ako 12 miliónov vozidiel na najväčšom európskom automobilovom trhu a prinúti výrobcov automobilov týchto modelov výrazne investovať do vylepšení.

    Vlna negatívneho sentimentu voči dieselovým autám sa začala v roku 2015, keď koncern Volkswagen (http://www.vwmanual.ru/sk) čelil americkým požiadavkám na čistotu výfukových plynov a najmä na úroveň emisií oxidov dusíka, ktoré spôsobujú ochorenia dýchacích ciest.

    Toto rozhodnutie je precedensom a mohlo by byť príkladom výkonu takýchto rozhodnutí v celej Európe. Ostatné európske krajiny zatiaľ o takýchto obmedzeniach stále uvažujú, ale toto rozhodnutie je ďalšou veľkou bolesťou hlavy pre nemecký automobilový priemysel a veľkou hanbou pre politiku proti zákazu kancelárky Angely Merkelovej.

    Vláda bola silne kritizovaná za jej úzke väzby na automobilový priemysel, ktorý prirodzene loboval za takéto zákazy, pretože sa obával, že by sa musel pohrávať s inovatívnymi škatuľkami, a argumentoval, že toto rozhodnutie by mohlo nahnevať milióny vodičov a narušiť bežné dopravné modely. a prevádzka verejnej dopravy.

    Súd včera zamietol vládny protest a nariadil starostom Stuttgartu a Düsseldorfu, aby začali realizovať svoje plány na kontrolu znečistenia, pričom zdôraznil, že mestá môžu uvaliť zákazy aj bez všeobecných národných pravidiel zákazu. Ukazuje sa, že vo viac ako 70 nemeckých mestách prekračuje úroveň znečistenia ovzdušia európske limity na prítomnosť oxidov dusíka v ovzduší.

    Predaj naftových áut v Európe začal rapídne klesať po prevalení škandálu s automobilkami VW a ďalšími značkami koncernu. Paríž, Madrid, Mexico City a Atény sa chystajú do roku 2025 zakázať naftovým autám vo svojich centrách a Kodaň je pred balíkom so zámerom zakázať im vjazd do mesta od budúceho roka. Predpokladá sa, že európska produkcia dieselových áut klesne v roku 2025 na 27 %, pričom v roku 2015 bude mať podiel na trhu 52 %.

    Výrobcovia automobilov tvrdia, že na zníženie emisií bude potrebné zrenovovať viac ako 5,3 milióna dieselových vozidiel. Podľa odborníkov budú takéto opravy aj pri autách, ktoré spĺňajú normy Euro 6 a Euro 5, stáť minimálne 1 500 eur na auto.

    Očakáva sa, že mestá sa zamerajú na vozidlá so staršími systémami kontroly emisií. V súčasnosti jazdí po nemeckých cestách viac ako 15 miliónov dieselových vozidiel, no len 2,7 milióna z nich je vybavených najnovšou technológiou Euro 6. Opravy budú stáť miliardy eur a zákazy automaticky znížia zostatkovú hodnotu dieselových vozidiel v prevádzke.

    S tým je zasa spojený lízing a uzatváranie zmlúv na predaj nových aj ojazdených vozidiel. Podľa najväčšieho nemeckého združenia vodičov ADAC by náklady na dovybavenie starých a nových dieselových vozidiel mali plne hradiť automobilky.

    Latest Posts

    Рекомендуем

    Подписка

    Наша рассылка обновлений.